Κριτική Δίσκου: Maybach Music Group Presents Self Made Vol. 1

Να’τος πάλι ο Rick Ross. Δυναμικός όπως κάθε χρονιά, επιστρέφει με νέο album αλλά αυτή την φορά δεν είναι μόνος του. Μαζί με τους Wale, Meek Mill και Pill παρουσιάζουν έναν δίσκο που έχει σκοπό να διαφημίσει την φρέσκια αυτή κλίκα η οποία υπόσχεται ηχητική διασκέδαση. Με συνεργασίες από Jadakiss, J.Cole, Curren$y και παραγωγούς τους Cardiak, Inkredibles, Just Blaze, Lex Luger κ.α. αν μη τι άλλο βάζουν της βάσεις για ένα σοβαρό LP. Κατάφερε όμως ο Big Boss από την Φλόριντα των ΗΠΑ να προωθήσει με τον σωστό τρόπο τα υπόλοιπα παιδιά?

Οι συγκεκριμένες δουλειές κρύβουν πάντοτε τον κίνδυνο του πλούσιου σε fillers υλικού. Άλλωστε, την τελευταία φορά που προσπάθησε ο Rick Ross να προχωρήσει σε κάτι ανάλογο με τους Triple C’s απέτυχε παταγωδώς, απ’ όλες τις απόψεις. Το «Self Made Vol. 1» κρύβει αρκετές αδυναμίες μέσα από τα καλά στοιχεία που έχει η συγκεκριμένη ομάδα.

Όταν οι παραγωγές είναι υψηλού επιπέδου, ο ακροατής νιώθει μέσα του αυτομάτως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Κανένα από τα beats δεν φτάνει μουσικά τα highlights του Teflon Don, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει μέσα κομμάτια που θα σου πάρουν το κεφάλι (με την καλή έννοια). «600 Benz», «By Any Means» και «Pacman» απαιτούν από το κοινό τους να δυναμώσει στο μάξιμουμ τα ηχεία τους. Το πρώτο θα μπορούσε να έχει μία διαφορετική συμμετοχή απ’ αυτήν του Jadakiss, μία που θα κολλούσε λίγο περισσότερο (Trae, Lil Wayne κ.α.). Από την άλλη, είναι και αυτός ένας τρόπος να “φτιάξεις” μερικούς fans της East Coast μ’ έναν ιδιαίτερα ποιοτικό MC.

Οι συνεργασίες του δίσκου είναι δίκοπο μαχαίρι όπως και η από πάνω περίπτωση. Μπορεί να μην ταιριάζουν απόλυτα (περίπτωση J.Cole στο «Fittet Cap»), αλλά μπορούν και να ανεβάσουν το κομμάτι ένα επίπεδο πιο πάνω (περίπτωση CyHi Da Prince και Curren$y στο Rise»). Αυτή είναι η εικόνα με λίγα λόγια όσο αφορά τους καλεσμένους και τους beatmakers: Κάποιοι κάνανε πολύ καλή δουλειά, άλλοι δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά και σε κάποιους άλλους έλειπε η χημεία με την υπόλοιπη ομάδα.

Η τετράδα αυτών των κεντρικών rappers του «Self Made Vol. 1» τα βρίσκει πάντως, στα περισσότερα τραγούδια και μπορώ να πω ότι πρόκειται για μία διασκεδαστική κλίκα. Το κλικ για το κάτι παραπάνω και τον διαφορετικό αέρα τον φέρνει ο Wale. Η νέα “μεταγραφή» του προέδρου Rick Ross είναι στιχουργικά και τεχνικά ένα επίπεδο πιο πάνω από τους υπόλοιπους και αυτό είναι ένα καλό σημάδι για το μέλλον. Ο Ross έδειξε με την συγκεκριμένη προσθήκη, ότι δεν φοβήθηκε να βάλει στην εικόνα της Maybach Music Group έναν τύπο που στα χαρτιά έμοιαζε πολύ διαφορετικός από όλο το concept. Δείχνει όμως να προσαρμόζεται και δεν κάνει τα δικά του σε τέτοιο βαθμό που θα τον αποξένωνε από το καλλιτεχνικό ύφος αυτής της κυκλοφορίας. Ο Wale είναι ο λόγος για έναν hip-hop ακροατή που κοιτάει με μισό μάτι αυτή την κυκλοφορία, να την τσεκάρει και στο τέλος να γουστάρει κι όλας με αυτό που ακούει.

Οι Meek Mill και Pill έχουν επίσης μία ικανοποιητική εικόνα. Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο είναι στην διάρκεια. Ο πρώτος είναι πιο σταθερός, με καλό flow και πάνω κάτω ξέρω τι μπορώ να περιμένω από τον ίδιο. Προσθέτει και λίγο «πάθος» τύπου Plies στην φωνή του όταν χρειάζεται και το πακέτο μοιάζει λίγο πιο ολοκληρωμένο. Ο δεύτερος μπορεί να περάσει στο ντούκου σ’ ένα τραγούδι και στα αμέσως επόμενο να με κάνει να σκέφτομαι «τελικά δεν είναι και τόσο μέτριος» («Don’t Let Me Go» με Gunplay). Δείχνει δύο διαφορετικά πρόσωπα, αλλά παρ’ όλα αυτά μου έγινε συμπαθής μετά από αυτό το album.

Στο «Self Made Vol». 1 o Rick Ross κρατάει έναν όχι και τόσο επιβλητικό ρόλο. Στα βασικά singles χώνεται ανάμεσα στους υπόλοιπους και στα βαριά ρεφρέν δηλώνει αμέσως παρών με στόχο το airplay. Αυτή την κίνηση την βρίσκω ολόσωστη, γιατί εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να ακούσω τον Rick Ross σ’ ένα album με μικρότερο budget από το δικό του. Αλλά περισσότερο θέλω να πάρω μία γεύση από το παρουσιαστικό των υπολοίπων. Έχει fillers? Ναι. Είναι 50-50 η αναλογία καλών τραγουδιών με βαρετά tunes? Πάλι ναι. Αξίζει να μπει κανείς στον κόπο να το ακούσει? Εννοείτε! Μόνο και μόνο για τα περίπου έξι με επτά κομμάτια που θα κρατήσετε σίγουρα στο προσωπικά σας MP3 player αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς φέτος με την Maybach Music Group.

Υ.Γ.: Αν και η Teedra Moses δεν μπόρεσε (για ευνόητους λόγους) να συνυπάρξει στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου με τους υπόλοιπους συνεργάτες της, ένα μικρό σχόλιο θα το κάνω. Οι παλιότεροι ίσως να την έχουν πετύχει σε κάποια features που έκανε στο παρελθόν και ίσως να έχουν ακούσει και το (πολύ σοβαρό και όμορφο) album της με τον τίτλο «Complex Simplicity». Στα hooks που της ανατέθηκαν τα πήγε περίφημα και ελπίζω φέτος να κυκλοφορήσει το επόμενο της προσωπικό project με σοβαρή ηχητική στήριξη από την εταιρία του Rick Ross.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Self Made», «600 Benz», «By Any Means», «Tupac Back», «Don’t Let Me Go», «Play Your Part»

Tracklist:
1. Self Made – Wale, Meek Mill, Pill & Rick Ross feat. Teedra Moses (Produced by Just Blaze)
2. Tupac Back – Meek Mill & Rick Ross (Produced by Mill Will / Eardrummers)
3. 600 Benz – Wale & Rick Ross feat. Jadakiss (Produced by Cardiak)
4. Pacman – Pill, Rick Ross feat. Diddy (Produced by Young Shun)
5. By Any Means – Wale, Meek Mill, Pill & Rick Ross (Produced by Lil Lody)
6. Fitted Cap – Wale, Meek Mill, Rick Ross feat. J. Cole (Produced by Beat Billionaire)
7. Rise – Pill & Wale feat. CyHi Da Prince, Curren$y & Teedra Moses (Produced by Cardiak)
8. That Way – Wale & Rick Ross feat. Jeremih (Produced by Lex Luger)
9. I’m A Boss – Meek Mill & Rick Ross (Produced by Jahlil Beats)
10. Don’t Let Me Go – Pill & Gunplay (Produced by The Inkredibles)
11. Pandemonium – Wale, Meek Mill & Rick Ross (Produced by The Inkredibles)
12. Play Your Part – Rick Ross, Meek Mill & Wale feat. DA from Chester French (Produced by The Inkredibles)
13. Ridin On Dat Pole – Pill (Produced by Beat Billionaire)
14. Big Bank – Pill, Meek Mill & Rick Ross (Produced by Young Shun)
15. Running Rebels – Wale, Meek Mill & Teedra Moses (Produced by Tone P)

.

Pandemonium – Rick Ross, Wale & Meek Mill

2 Comments

  1. Rozaayyy

  2. Rozayyy

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *