Κριτική Δίσκου: Lady Gaga – Born This Way

Το «ξανθό transformer» που με καλωσόρισε στο εξώφυλλο του «Born This Way» μ’ έβαλε άμεσα σε σκέψεις. Για το τι θα ακολουθήσει στην νέα δισκογραφική κίνηση της Lady Gaga, πόσες εκπλήξεις θα υπάρχουν και για το αν θα είναι το ίδιο θεότρελο μουσικά όπως και η βασική τραγουδίστρια στην προσωπική ζωή της. Η Gaga μοιάζει να έχει φτάσει στο σημείο να μην την νοιάζει πλέον για το τι θα κάνει και τι θα πει, γιατί πολύ απλά ό,τι και να δημιουργήσει, πουλάει άμεσα. Με βίντεο ή χωρίς βίντεο, καλά ή κακά hooks, μέτρια ή ενδιαφέροντα κομμάτια, ό,τι και να κυκλοφορήσει μπαίνει κατευθείαν στα charts.

Αυτό όμως λίγο ενδιαφέρει το κοινό, που απλά θέλει να ακούσει κάτι φρέσκο, ωραίο, ή έστω catchy. Αρκεί βέβαια να μην μοιάζει με φθηνές κόπιες του παρελθόντος. Από το πρώτο της single, το οποίο μοιράζεται τον ίδιο τίτλο με τον δίσκο της, κατάλαβα ότι η συγκεκριμένη δουλειά θα πάει σε ακόμα πιο Dance επίπεδα. Όχι ότι δεν την είχαμε ήδη απολαύσει όλο αυτόν τον καιρό σε ηλεκτρονικούς ρυθμούς, απλά αυτή την φορά η βάσεις που δημιουργήθηκαν είναι κατά κύριο λόγο Dance-Pop beats. Οι παραγωγές δεν κρύβουν πολλές καινοτομίες, αλλά έχουν αρκετή ενέργεια για ένα τυπικό album. Ενέργεια που βοηθάει τον ακροατή να μην βαρεθεί και που τον διασκεδάζει όταν φέρνει ένα διαφορετικό στυλάκι όπως στο κολλητικότατο «Americano».

Αν βέβαια νομίζατε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι το μόνο «ξενόγλωσσο”, τότε κάνετε λάθος. Η Lady Gaga προσπαθεί να μιλήσει και να ερμηνεύσει το «Scheiße» στα … Γερμανικά! Αν και ομολογώ ότι δύσκολα κρατήθηκα στο να μην με πιάσουν τα γέλια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι και αυτή η παραγωγή ήταν μία θετική προσπάθεια. Της πάνε αυτοί οι ρυθμοί, δεν είναι όλοι τους απίστευτα δημιουργικοί (καλό το «Hair», αλλά μου θυμίζει πάμπολλα άλλα τραγουδάκια τέτοιου τύπου), όμως καταφέρνουν να ξεσηκώσουν τον ακροατή σ’ αυτό το ελαφρύ mainstream sound. Το «Born This Way» έχει ως κύριο στόχο να  εκπροσωπήσει την τωρινή κατάσταση του μοντέρνου Pop, αυτού που πουλάει και που εντυπωσιάζει το ευρύ κοινό στις περισσότερες χώρες τις υφηλίου. Αν μέσα σε αυτά τα εμπορικά singles, εμφανίζονται και δύο-τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις, όπως π.χ. τα «Heavy Mental Lover» και Blοod Mary», τότε θα καταφέρει και να ξεχωρίσει από την μάζα.

Το τελευταίο βέβαια, καταφέρθηκε και από την ίδια την Lady Gaga, που έχει γράψει όντως πολύ έξυπνα hooks. Ρεφρέν που μπορούν να σώσουν ένα προβλέψιμο track («Marry the Night») ή και να σώσουν την κατάσταση από μία άστοχη επιλογή. Γιατί δεν σας κρύβω, ότι την στιγμή που άκουσα για πρώτη φορά το «Judas Juda-a-a, Judas Juda-a-a, Judas GaGa» σκεφτόμουν «Τι μ****** είναι αυτή?» ? Όμως, ακόμα κι αυτό το κακό hook το διόρθωσε άμεσα με το δεύτερο που ακολουθεί στο ίδιο ακριβώς tune, δίνοντας στο τραγούδι ένα αναπάντεχο replay value. Αυτή νομίζω πως είναι κατά γενική ομολογία η δύναμή της, αν συνυπολογίσουμε και την καλή – σε γενικές γραμμές – δουλειά που κάνει στις παραγωγές. Το rock 10λεπτο που προσφέρει το «Born This Way μέσω των «Electric Chapel» και «You and I» είναι καλοδεχούμενο, αλλά θα το προτιμούσα λίγο πιο καλά προσαρμοσμένο στον δίσκο. Στο συγκεκριμένο σημείο μοιάζει σαν θέλει να δηλώσει ότι ξέρει και από ροκ μουσική και δίνει στα πεταχτά ένα (καλό) δείγμα.

Είναι ευχάριστο να ακούς έναν Pop δίσκο που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά μουσικά είδη, αλλά αυτό πλέον δεν θεωρείτε από μένα ως καινοτομία. Αυτή την περίοδο, αυτή την εποχή, ο μέσος mainstream δίσκος στην αγορά προχωράει σε μία μίξη διάφορων στυλ (Dance, dubstep, rock, house, pop-r&b,), για να προσελκύσει και όσο το δυνατόν περισσότερους ακροατές. Ακριβώς το ίδιο πράγμα κάνει και στο «Born This Way», μόνο που στα αυτιά μου ακούγεται αρκετά πιο διασκεδαστικό, σε σύγκριση με άλλες Pop artists ή άλλα groups που κυνηγούν τα μεγάλα ραδιόφωνα με τον ίδιο τρόπο. Η Lady Gaga έχει το δικό της vibe, την δική της προσωπικότητα και αν δεν προσπαθούσε τόσο πολύ να ικανοποιήσει τα θέλω των ακροατών της μίας βραδιάς, των fans, της δισκογραφικής, των blogs, των κριτικών και τον ίδιο της τον εαυτό, τότε ίσως να είχαμε ένα εντυπωσιακό LP. Λείπει το σχέδιο και κατά κάποιον τρόπο η αρχή και το τέλος σ’ αυτή την μάζωξη πολλών hits.

Υ.Γ.: Η Lady Gaga πρέπει να έχει βάλει στόχο να επισκεφθεί το Άγιον Όρος έστω και από απ’ έξω, ή πολύ απλά  θέλει να προκαλέσει την Ελένη Λουκά και τους Παπα Ροκάδες. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι αλλεπάλληλες αναφορές στο όνομα του Ιησού κατά την διάρκεια αυτού του δίσκου.

Βαθμολογία:

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Born This Way», «Americano», «Hair», «Heavy Metal Lover», «You And I»

Tracklist:

1. “Marry the Night”
2. “Born This Way”
3. “Government Hooker”
4. “Judas”
5. “Americano”
6. “Hair”
7. “Scheiße”
8. “Bloody Mary”
9. “Bad Kids”
10. “Highway Unicorn (Road to Love)”
11. “Heavy Metal Lover”
12. “Electric Chapel”
13. “Yoü and I”
14. “The Edge of Glory”

.

Born This Way

One Comment

  1. judaaaaaaaaaas juda-a-a judaaaaaaaaaasssss juda- a-a !!!!! best part!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *